În a doua jumătate a secolului al XIX- lea și în secolul al XX - le, ca urmare a prefacerilor economice, sociale și politice, învățământul cunoaște o dezvoltare deosebită.
După anul 1864, învățământul primar băcăuan ca de altfel cel românesc în general, a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, apărând noi școli primare, rurale și urbane.
Învățământul sătesc a luat o amploare deosebită prin prevederile legii instrucțiunii încât în anul școlar 1864 - 1865 existau 33 de școli primare rurale care au constituit zestrea comunelor.
La acestea s-au adăugat mereu multe alte școli în comunele și satele băcăuane, contribuind la răspândirea culturii în rândul comunității sătești.
La 25 noiembrie 1964 a fost promulgată "Legea instruc'iunii publice" în timpul Guvernului Kogâlniceanu. Totodată, legea a înscris din principiile fundamentale și anume obligativitatea si gratuitatea pentru toți copii de ambele sexe.
Școala din Călugăra Mare (Măgura) şi'a început activitatea de la începutul anului 1864, numărându-se printre primele școli înființate atunci. Primul dascăl al școlii a fost Panait Popovici, având ca studii cursul primar.
În urma demersurilor făcute de-a lungul anilor de către învățătorii școlii și locuitorii comunei Călugăra Mare, de către autoritățile localnice județene, în 1910 a inceput construcția unui nou local de școală, care s-a finalizat în 1912.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu