duminică, 14 decembrie 2014

Șezătoare românească la Măgura

Sezătoarea,  una dintre cele mai frumoase și vechi tradiții românești care face parte în mod natural din viața comunității rurale, a ajuns, la Școala Gimnazială ”Emil Brăescu” Măgura, la cea de-a patra ediție. Acțiunea s-a bucurat de o participare numeroasă, reunind copii, tineri, părinți, bunici, dascăli, oameni din diferite medii sociale și educaționale care au răspuns invitației adresate de organizatori de a recrea împreună atmosfera șezătorilor de altădată și de a pune în valoare frumusețea și bogăția obiceiurilor și tradițiilor strămoșești.
Cântecele populare, colindele, corul școlii, grupul vocal al cadrelor didactice, Plugușorul, dansul Caprei, dansul Ursului, corul ”Stephanos” al Catedralei ”Sf. Nicolae” din Bacău, ansamblul de dansuri populare ”Sărățelul-Măgurelul” alcătuit din foști și actuali elevi ai școlii, au încântat audiența,  manifestându-și astfel dragostea față de tradiție, de frumos și de autentic și împărtășindu-și unii altora bucuria de a fi împreună.
           Expoziția de obiecte specifice artei populare: ștergare țesute, cusute sau brodate, pernute, mileuri, piese ale portului popular, carpete, scoarțe, covoare a servit drept cadru de desfășurare a momentelor pregătite special pentru această ocazie. Așa cum se obișnuiește, după șezătoare, toti cei prezenți s-au înfruptat din delicioasele bucate tradiționale pregătite și oferite cu drag de gazde.            

           Seara s-a încheiat într-o atmosferă caldă, plăcută, destinsă, participanții exprimându-și bucuria că au participat la această acțiune care, a reamintit tuturor, deopotrivă orășeni și săteni, valoarea inestimabilă a specificul nostru rural.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu